A STEP 21 modell minőségirányítási előzményei                                                   

HÍD szakmaiság és minőség között

Shiba-díj pályázat bemutatója. 2003.  

   service-ico2 


2492885700_7be6e5a189

Rövid ismerető az oktatásirányítás szereplőinek

(Kézirat 2004; 2006)

Rövid ismertető

 az 

„Együttműködő – önfejlesztő – megbízható”

közoktatási  intézmény minőségirányítási modelljéről

A modell szerzője: Monoriné Papp Sarolta, független közoktatási szakértő, közoktatási minőségfejlesztési tanácsadó

A modell terjesztését támogatja: Comenius Műhely Közhasznú Egyesület 

  1. Újdonsága a közoktatás szempontjából: az oktatásirányítás mindhárom szintje számára átlátható, kezelhető, egységes rendszerbe integrálja a közoktatás (intézményi, fenntartói, állami) értékelését, minőségfejlesztését és minőségbiztosítását;
  2. Újdonsága a minőségügy szempontjából: az ágazati adaptáció során keletkezett fejlesztési eredmények visszaforgathatóak, illetve innovatívan hathatnak a minőségszakmára – elősegítve további közszolgáltatások egységes rendszerben történő megközelítését…

Tovább

“Együttműködő – önfejlesztő – megbízható” – egy tanácsadói minőségirányítási rendszermodell bemutatása

(ISO Fórum, 2003)

Bevezetés

Comenius plusz – a hozzáadott érték” – ezt az átfogó elnevezést adtam annak a közoktatási intézményekben alkalmazható minőségirányítási rendszermodellnek, amely a Comenius I-II. követelménymodellek bevezetéséhez kötődő tanácsadói fejlesztés eredménye.

A rendszermodell felépülésének logikáját a PDCA ciklikussága határozza meg, a rendszerépítés folyamatának minőségbiztosítását a standardként kezelendő fejlesztési eljárások, módszerek és eszközök garantálják. A keletkező 20-25 intézményi szintű minőségfejlesztési eljárás révén a teljes intézményműködés minőségirányítása megvalósítható – általa a folyamatos fejlesztés és a partnerközpontú működés (benne a szervezeti kultúra fejlesztése) természetes módon válik részévé a működésnek.

A rendszer felépítése

Alapvetően három rendszerszint különböztethető meg a minőségirányítási modellben: a minőségirányítási rendszerszint (MIR), a minőségfejlesztési rendszerszint (MF) és a minőségbiztosítási rendszerszint (MB). Van egy „nulladik” rendszerszint is: ez a modellkövetelmények rendszerbe illesztését, implementációját jelenti (MK).
Tovább

A FÓTI ÖKUMENIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MIR-KÉZIKÖNYVE


Bevezetés

A CME-IMIP modell a Comenius Műhely Egyesület által ajánlott Intézményi
Minőségirányítási Program modellje, amely az együttműködés, az önfejlesztés és a
megbízhatóság célrendszerét kínálja a közoktatási intézmények számára.

Miért előnyös a Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium számára a CME-IMIP modell?

Az együttműködési készség fejlesztése, az önfejlesztés – folyamatos fejlesztés kultúrájának kialakítása, valamint a megbízható feladatellátásra való alkalmassá tétel összhangban van az egész életen át tartó tanulás eszméjével: ennélfogva alkalmas nemcsak a szakmai, szervezeti, vezetési, hanem a pedagógiai célok egységes minőségpolitika alapján történő megközelítésére is.

 Tovább